БНБ готова да преговаря с "Бромак" на Цветан Василев, с Оманския фонд и ВТБ за КТБ

33242
БНБ готова да преговаря с "Бромак" на Цветан Василев, с Оманския фонд и ВТБ за КТБ
Снимка: БГНЕС

БНБ е готова да седне на масата за преговори по отношение на КТБ и да си сътрудничи с оглавяваното от Цветан Василев дружество "Бромак" при обсъждането на преструктурирането и оздравяването на групата на КТБ. Евентуални преговори ще се водят с консултантите от EPIC и не засягат само "Бромак". Това личи от писмо на изпълняващия длъжността подуправител, ръководещ управление "Банков надзор", Нели Кордовска и главния юрист на БНБ Нина Стоянова до Петер Голдшейдер, управляващ съдружник в EPIC. Писмото са получили и служебният премиер Георги Близнашки и финансовия министър Румен Порожанов.

Както стана ясно в края на миналата седмица, EPIC представлява Главният резервен държавен фонд на Оман, "Бромак" ЕООД (дружеството, чрез което Цветан Василев контролираше КТБ) и ВТБ Капитал. В коментар за Actualno.com говорителят на БНБ Александър Урумов уточни, че преговори на БНБ с "Бромак" ще се водят в качеството на юридическо лице на ръководеното от Цветан Василев дружество. На въпрос дали Централната банка не намира за притеснително, че ще преговаря с Василев, който е издирван от прокуратурата с европейска заповед, Урумов отговори, че няма заповед за арест на юридическото лице "Бромак".

От БНБ заявяват, че към настоящия момент КТБ и Търговска банка "Виктория" ЕАД продължават да имат огромен недостиг от ликвидни средства за изплащане на задълженията към депозантите им. Те са в размер на 6 227 млн. лева за КТБ и на 285 млн. лева за Търговска банка "Виктория" ЕАД.

С цел бързо започване на разговорите, необходимо е EPIC незабавно да представи споразумение, удостоверяващо рамките на предоставените им правомощия и лицата, които са оторизирани да представляват, се посочва в писмото на БНБ. Подчертава се също така, че в хода на разговорите е необходимо EPIC да предостави повече информация относно виждането за рекапитализиране на КТБ, включително конкретните финансови ангажименти, които лицата, представлявани от EPIC, са в състояние да поемат, както и начина и правните средствата, чрез които да стане това. Уточнява се, че увеличаването на капитал, респективно прехвърлянето на акции в банка, се извършва при спазване на българското законодателство и съобразно изискванията на Закона за кредитните институции, Закона за мерките срещу изпирането на пари и др.

По повод на разбирането на EPIC, изразено в предишно писмо до централната банка, че "държавната помощ ще представлява решаваща част от решението за рекапитализиране", изрично се обръща внимание, че не БНБ, а Министерството на финансите е национален компетентен орган по отношение на отпускането на държавна помощ съгласно Закона за държавните помощи. В тази връзка и с оглед на необходимостта от намиране на работещо решение за групата на КТБ в най-кратък срок се препоръчва EPIC възможно най-скоро да започне разговори с МФ, с оглед изясняване на реалните възможности и условия, при които биха могли да получат държавна подкрепа.

В писмото на БНБ се правят няколко уточнения: Държавната помощ в държавите-членки на ЕС се предоставя по ясни правила, които са част от европейската правна рамка. Трябва да се има предвид Съобщение на Европейската комисия относно прилагането от 1 август 2013 г. на правилата за държавните помощи към мерките за подкрепа на банки в контекста на финансовата криза (2013/C 216/01).

Предоставянето на държавна помощ се разрешава индивидуално за всяка банка и само при наличие на условията за това съгласно европейското и българското законодателство.

В Бургас ще искат арест на Иван Искров заради КТБ

И в Бургас ще има протест срещу бездействието на БНБ и държавата по отношение на Корпоративна търговска банка. Той ще се състои от 18:3...

В случай, че не бъде получена държавна помощ от българското правителство, EPIC следва да информира БНБ по какъв начин ще бъде осигурена нужната ликвидност за възстановяване операциите на двете банки от групата на КТБ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика