БФА настоява за независим международен одит за енергийния холдинг

32543
БФА настоява за независим международен одит за енергийния холдинг

От Българската фотоволтаична асоциация (БФА) ще настояват за независим международен одит на Българския енергиен холдинг (БЕХ) и дъщерните му дружества НЕК и ЕСО. Това стана ясно от думите на председателят на БФА Меглена Русенова, цитирана от БТВ.

Тя обясни, че повод за искания одит е писмото на енергийния холдинг, с което се предлага въвеждането на 30% данък на производителите на електрическа енергия от слънце и ограничаване на производството на всички ВЕИ производители.

Русенова определи като "абсурдно и скандално" предложението на БЕХ парите от данъка да бъдат оползотворени за капитализирането на НЕК. Според нея наливането на пари в нереформираната държавна енергетика ще задълбочи кризата в отрасъла и няма да има никаква прозрачност относно използването на тези средства в рамките на НЕК или БЕХ като холдинг.

Настояваме за такъв международен одит, който да препоръча мерки за преструктурирането на БЕХ, което е посочено и в доклада на Световната банка, официализиран у нас на 27 май 2013 г., заяви Русенова.

По думите й отказът от реформи в държавния енергиен сектор всъщност е отказ от модернизация на сектора и нежелание да се следят световните тенденции за развитие на енергетиката. Пример за това е спирането от страна на дъщерни на БЕХ дружества като НЕК и ЕСО на старта на балансиращия пазар.

Инвеститорите, членове на БФА, очакват правителството да излезе с официална позиция относно предложението на енергийния холдинг и едва тогава ще обявят по-нататъшните си действия, каза Русенова.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика