БЕХ веднага да спре с авансите за "Южен поток", предупреждават от ГЕРБ

19268
БЕХ веднага да спре с авансите за "Южен поток", предупреждават от ГЕРБ
Снимка: БГНЕС

Българският енергиен холдинг (БЕХ) без никакво забавяне трябва да задължи "Южен поток България" да спре всякакви варианти на авансови плащания към проекта. Това каза народният представител от ГЕРБ Александър Ненков по време на пресконференция на партията, предаде Агенция "Фокус".

"Докато си говорим ние с вас, да не се окаже така, че се превеждат авансови плащания на фирмата изпълнител, която пое изграждането – "Стройтрансгаз", заяви Ненков. Според него, ако тези плащания се състоят, страната ни пак ще стигне до арбитраж, за който ще бъде съдена - както с АЕЦ "Белене". По думите му, има информация, че въпреки думите на премиера Пламен Орешарски за замразяване на проекта, продължават да се плащат суми за отчуждаване на имоти, през които ще мине трасето, без да има приет подробен устройствен план.

ЕК одобри решението ни за "Южен поток", Русия отказва да коментира

Европейската комисия определя като позитивна стъпка решението на българския премиер Пламен Орешарски за спиране строителството на &bdqu...

„Време е да разгледаме „Южен поток” не само в контекста на това кога това правителство ще си отиде, тъй като това е очевидно, а въпросът е докато това правителство е на власт, какви щети и загуби ще нанесе на българската държава”, каза още Ненков. Депутатът заяви, че министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев би трябвало да се върне с първия полет в страната и да даде обяснение, а не да си измива ръцете с прессъобщение. „Явно се крие и явно не може да даде адекватен отговор на своите неверни твърдения”, каза още Александър Ненков.

Той припомни, че първоначалната цена за изграждането на проекта при управлението на ГЕРБ е била до 3 млрд. евро, а сега, според медийните публикации, проектът се е оскъпил с поне 700 млн. евро, без каквато и да е финансова или икономическа обосновка. „Този проект наистина е един от най-големите за държавата и ако допуснем той да бъде провален, накъдето отиват нещата в момента и задължим държавата с близо 4 млрд. евро, тези пари наистина ще бъдат плащани от българския данъкоплатец”, заяви Ненков.

Според него „Южен поток” е замислен като проект, изгоден и за двете страни, но с това, което се случва, той ще бъде изгоден само за едната - за Русия. "Историята се повтаря. "Белене" – задънена улица, "Южен поток" – задънена улица, "Бургас-Александропулис" – задънена улица", коментира Ненков и допълни, че не трябва да се спекулира с информацията, че „Южен поток” ще ни направи по-независими, тъй като няма диверсифициране на източника, а само на маршрута.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика