БЕХ налива милиарди в черната дупка НЕК - 1,2 млрд. лева само за шест месеца

24975
БЕХ налива милиарди в черната дупка НЕК - 1,2 млрд. лева само за шест месеца

Само през първите шест месеца на тази година Българският енергиен холдинг е дал 1,5 млрд. лева на свои дъщерни дружества, показва доклад на Министерството на финансите.

Съгласно данните най-много пари БЕХ е дал на Националната електрическа компания (НЕК) - 1,2 млрд. лева. Преди няколко дни вицепремиерът по икономическите въпроси Екатерина Захариева посочи, че НЕК прави месечна загуба от 50 млн. лева. От Министерството на регионалното развитие оповестиха, че НЕК ще бъде разследвана заради подозрения, че е плащала приоритетно едни свои задължения за сметка на други.

БЕХ би отбой за "Южен поток"

След като тази сутрин стана ясно, че Българският енергиен холдинг (БЕХ) е пренебрегнал забраната на икономическия министър Щонов за зам...

Парите, които БЕХ е дал само за периода януари-юни тази година на НЕК, са по седем договора, пише "Стандарт". В отчета си енергийният холдинг съобщава още за рязък спад на приходите - от 245 млн. лева за първите шест месеца на 2013 година до едва 34 млн. лева за същия период на тази година. От компанията обясняват, че намалението е причинено от свитите приходи от дивиденти на дъщерните компании.

Припомняме, че правителството на Пламен Орешарски поиска държавните предприятия да внесат част от печалбата си в държавната хазна още на полугодието. През миналата година това не беше направено, а преди искането на Орешарски, самият той беше казал, че няма да има източване на държавни дружества.

Общият дълг на БЕХ вече надхвърля 3,5 млрд. лева. БЕХ има да получава и 319 млн. лева от общинското дружество "Топлофикация - София". От столичното дружество обясняват, че една от причините за това е системата на плащанията. От "Топлофикация - София" трябва да предплатят количествата природен газ, който ще използват, а от своя страна клиентите на дружеството плащат за потребената топлинна енергия със закъснение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com