БДЖ продава на търг блокирани в Босна товарни вагони

37222
БДЖ продава на търг блокирани в Босна товарни вагони

БДЖ пуска на търг с тайно наддаване 33 товарни вагона, които са блокирани в Република Сръбска още от войната в Босна и Херцеговина през 1995 г. Заради конфликта физически не е било възможно докарването им обратно у нас. Персоналът се е разбягал и са останали не само наши машини, но и италиански. Впоследствие те са разпарчетосани от набезите на местните и остават извън движение.

Транспортирането им до България се оказва твърде скъпо мероприятие. Националният жп превозвач решава, че това не е рентабилно, и вагоните и до ден-днешен ръждясват в град Добой в Босненска Посавина. Независимо че не се намират в депо на БДЖ, дружеството може да оперира с тях. И сега отново ги вади на тезгяха след серия от неуспешни опити за продажба от 2003 г. насам. Новият търг е насрочен за 11 август, а началната цена е 221 880 лв., пише в днешния си брой вестник "Преса".

Споразумението на БДЖ с кредиторите се отлага

Имаме сближаване на позициите по доста точки и мисля, че сме пред договаряне. Това заяви транспортният министър Данаил Папазов след про...

Един товарен вагон тежи средно 25 тона. При средна цена на желязото от 40 ст./кг за скрапа евентуалният купувач може да вземе 330 000 лв.

В края на май кредиторите взеха решение за разпродаване на активи на националния превозвач, които са заложени като обезпечение по втория облигационен заем от 170 млн. лв. Става въпрос за 25 дизелови мотриси „Дезиро“ и на 3542 вагона. През юли железниците успяха да пласират едва 8 товарни вагона от общо 645, които бяха пуснали на търг.

„Много пъти сме се опитвали да продадем тези машини, но никой инвеститор не е проявявал интерес. В железниците няма нито лев за погасяване на задълженията си и затова сега ударно се правят опити за разпродажба на стари и неизползваеми активи“, обясни Анелия Крушкова, която е зам.-министър на транспорта от 2003 до 2005 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com