Алиев и Борисов ще убеждават ЕС да възстанови "Набуко"

17035
Алиев и Борисов ще убеждават ЕС да възстанови "Набуко"
Снимка: БГНЕС

Искаме проектът "Набуко" да се размрази. Заедно с азербайджанския президент Илхам Алиев ще го представим пред Европейската комисия. Това заяви премиерът Бойко Борисов на съвместния брифинг с азербайджанския държавен глава, предаде БГНЕС.

"България беше изключително лоялен член на ЕК, изпълнихме всички законови разпоредби на Третия енергиен проект. Днес, заедно с президента Алиев ще отидем заедно и заедно пред ЕК ще представим проекта за възстановяване на "Набуко", каза Бойко Борисов.

Според него приятелството между България и Азербайджан дава голяма сигурност в дългосрочен аспект, че това, което говорят днес, ще бъде подкрепяно от правителствата занапред. Това е диверсификация. Така и Европа ще бъде деверсифицирана и се надявам в лицето на ЕК да срещнем пълна подкрепа, каза още Борисов.

Той съобщи, че вицепремиерът Дончев заедно с министъра на енергетиката и азербайджанските колеги ще работят по практическото изграждане на Южния газов коридор.

От своя страна президентът на Азербайджан Илхам Алиев заяви, че Южният газов коридор е важен за Азербайджан и страната участва много активно в този проект. Алиев подчерта, че Южният газов коридор е най-големият проект на Азербайджан в Европа. Президентът отбеляза, че отношенията с България се намират на най-високо равнище, за което спомагат и здравите политически връзки.

Алиев отчете, че заедно с Борисов са обсъдили отношенията между Азербайджан и ЕС и България играе основна роля в тях. "Знам, че българските и азербайджанските компании полагат големи усилия за сътрудничеството помежду си. Азербайджанските компании с голям интерес разглеждат инвестициите в България. Азербайджан е инициатор на създаването на транспортни коридори", посочи още Алиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика