Actualno.com представя "Такси": Четвърта серия - метрото и неговото влияние

27430
Actualno.com представя "Такси": Четвърта серия - метрото и неговото влияние
Снимка: БГНЕС

След като в предишната серия обърнахме внимание на контрола и конкуренцията, сега ще поговорим за един от "най-големите бичове" за жълтите коли, а именно - метрото. Освен това ще се опитаме да погледнем в бъдещето и дали може да се очаква повишаване на тарифите в близко бъдеще:

Метрото и как то влияе върху бройката на такситата

Увеличиха максималната възраст на такситата

Парламентът прие на второ четене промени в Закона за автомобилните превози. С тях се разрешава автомобили на възраст до 15 години да се...

1. В началото на годината броят на такситата е бил почти 6 хил. миналата. А миналата година – 7 хил. (при малко над 5800 към средата на месец октомври 2014 г. ). Това става ясно от данните на дирекция „Транспорт” към Столичната община. За сравнение -  в Париж броят на таксиметровите автомобили е около 4500 при население 4,5 млн. души, отчитат от общината.

Според Петлешков причина за намалението е не само амортизацията на колите, а и фактът, че пазарът „определя кой ще бъде на пътя и кой не”. Той добави, че и тази бройка (5880) е прекалено голяма. Максимумът е 3000-3500.

В защита на тезата за прекалено многото коли шефът на дирекция „Транспорт” попита кога и как ще дойде времето на последната кола на стоянката на Летище София да вози клиент при положение, че аеропортът не е толкова голям, колкото този във Франкфурт например. Той все пак се обяви против административното намаляване на броя на жълтите коли.

Отречена беше позицията, че таксиметровата професия е социална дейност. Напротив - става дума за бизнес, за който трябва да си много добре подготвен.

2. Влиянието на метрото – очакванията са с пускането на столичното метро до Летище София броят на такситата да намалее още повече. Прогнозата на шефът на дирекция „Транспорт” в София е, че в период от 3 до 5 години броят на жълтите коли ще падне до 3000-3500. Което е нормалното.

Actualno.com представя "Такси": Втора серия - контролът

В първата серия от поредицата, която може да откриете тук, Ви запознахме със законовите разпоредби и изисквания относно таксиата. В сле...

"Под" и "таван" на цените

Таванът на цените е въведен заради т.нар „копърки”. Освен максималната цена – 1,30 лв. дневна и 1,60 лв. нощна, има и минимална цена (която все още не е официално одобрена). Тя е много близка до това, на което повечето фирми возят в момента – 0,75 лв. и 0,90 лв. Това стана ясно от думите на шефа на дирекция „Транспорт” към Столичната община Димитър Петлешков за Actualno.com.

Причина за въведждането на „тавана” е фактът, че някои фирми с помощта на различни счетоводни номера са се опитвали да изкарат, че един километър трябва да струва 3 лв. Други, които са са още по-дръзки, са надували цените до 9-10 лв.  Същевременно нарушителите често са се възползвали от това, че потребителите не си правят труда да погледнат какво пише на стикерите.

Експертът беше категоричен, че повечето водачи не работят на загуба. Особено предвид факта, че между 70 и 90% от тях карат на газ. При използване на „синьо гориво” цената става съвсем различна. Като „черта на българина” бяха определени почти непрекъснатите оплаквания от недоимък и недостатъчно приходи.

Открояването на онези, които имат помпички от останалите, е трудно. Въпросните водачи имат касови апарати, както и всички останали дадености, за да бъде такси. Тук, според експерта, вече става въпрос за личен морал – нарушителите не се интересуват, че даден човек е дошъл от провинцията, за да се лекува в София, а се възползват от него и му изстискват и последния лев.

Позволяват и на такситата да се движат в бус лентите?

Такситата да могат да се движат и в бус лентите. Предложението идва от страна на депутати от ГЕРБ и Реформаторския блок. В момента това...

Тарифи и може ли да се очаква промяна в скоро време

Пред Actualno.com Петлешков беше категоричен, че тарифите в София не се променят, след като две от по-големите фирми се разберат по въпроса. Ако са могли да наложат картелно споразумение, те вероятно отдавна са щели да возят на по-високи цени. Явно обаче не могат да го направят и цените се движат в тези граници, смята Петлешков.

През последните години хората вече са се научили да гледат. В резултат ако нарушителите успеят да излъжат някого, за тях това е повод за голяма радост.

Шефът на дирекция „Транспорт” определи сегашните тарифи като реални. Очакванията му са за минимален ръст на минималната цена в порядъка на 2-3-4 стотинки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика