Access MBA очерта проблемите на мениджмънта в България

11625
Access MBA очерта проблемите на мениджмънта в България

На 10.04.2012 г. в Гранд Хотел София се проведе пресконференция на тема „Могат ли международните практики в МВА образованието да допринесат за развитието на мениджмънта в България”. Домакин на събитието беше Access MBA, световен лидер в провеждането на One-to-One MBA събития, които от една страна популяризират МВА програмите на голяма част от елитните бизнес училища в световен мащаб, а от друга страна предоставят на МВА кандидатите безценна помощ при избора на най-подходящата за тях програма.

Дираж Саха, Маркетинг мениджър в Access MBA, представи резултатите от годишното проучване на МВА кандидатите в България, проведено от компанията сред представителна извадка от 2,500 кандидати. Резултатите от проучването дават детайлна информация за профила на българските професионалисти, които се стремят към придобиване на професионални управленски умения и опит чрез висококвалифицирано обучение по мениджмънт.

Оживена дискусия предизвика статистиката относно възвращаемостта на инвестицията в България. Според проучването, близо 50%  от анкетираните не са получили повишение на заплатите. Според Илиана Бобoва, Мениджър „Консултантски услуги” в Access MBA, статистическите резултати от проучването в България са повлияни от няколко фактора. Един от тях е, че голяма част от хората, които се записват в МВА програми, вече са на високи управленски нива и не могат да очакват значително изкачване в йерархията и съответно драстично увеличение на заплатите. Също така немалък процент от МВА студентите имат собствен бизнес и за тях въпросът за увеличението на заплатата не е релевантен.

„Повечето от хората, които са предприемачи, които са достигнали добро управленско ниво, учат не заради увеличението на собствената си заплата, не дори заради трите или четирите букви след името си, а за добият новите управленските умения, които са им нужни, за да развиват бизнеса си, и да развият мрежата си от бизнес контакти, която също е много важно предимство,” каза Бобoва. Дафина Дамянова, управител на агенция за подбор на персонал Корект Консулт, сподели, че нейните наблюдения показват, че всеки човек, който заслужава да бъде оценен по-добре, той бива оценен по-добре, защото знае как да се пребори и аргументира. „Опитът, който имам при подбор на персонала, показва, че добрите кандидати, които са завършили МВА, имат способността да си договорят изключително добри условия на работа, защото те са обучени за това,” подчерта Дамянова. Тя добави, че когато прави сравнение между мениджъри, които са учили МВА и такива, които не са, намира огромна разлика в комуникативните умения. „МВА образованието дава различен поглед върху нещата, дава добра увереност в собствените способности и дава възможност за солидна аргументация.”

Владимир Борачев, който има МВА степен от IESE и в момента е управляващ директор на Avon, сподели, че лично на него завършването на желаната МВА програма, макар и в далечната 1999г., му е донесло скок в заплатата от около 200%-250%, като е работил на мениджърски позиции предимно в България. В условията на забавено икономическо развитие в глобален план, тези цифри са тррудно постижими в момента, но все пак инвестицията в МВА степен, която варира от 20 000 евро до 120 000 евро в най-скъпите програми предназначени за най-висше управленско ниво, е възможно да се възвърнат в рамките на 3 до 7 години. Това показват наблюденията на Борачев сред неговата мрежа от контакти, която обхваща над 150 човека. Но за да си заслужава инвестицията и да има добра възвращаемост, трябва да се избере наистина елитна и хубава МВА програма, „защото компаниите вече гледат къде човек е завършил програмата, каква е програмата и нейната стойност,” подчерта Борачев.

„Когато инвестираш в себе си и се развиваш, това се оценява и рано или късно самите дивиденти ще дойдат. Аз предпочитам да инвестирам в моето образование така че след няколко години  повечето врати да бъдат по-широко отворени,” каза Константин Андонов, Мениджър маркетинг и продажби в Кемпински Хотел Зографски и настоящ студент в МВА програма в The University of Sheffield.

Финансирането на МВА програмите също беше засегнато в дискусията, като Илиана Бобoва обясни, че в България има немалко компании, които предлагат както частично, така и пълно финансиране за обучение на свои служители; също така има банки, които предлагат кредити за МВА обучение, а много университети, включително и най-елитните, предлагат пълни и частични стипендии, като зависи от кандидатите да положат усилия и да се преборят за финансиране. Access MBA планира до края на годината да стартира програма за кандидатстване за стипендии.

Друг проблем, който беше засегнат, беше високият дял на чуждестранни мениджъри в България, който произлиза от липсата на качествени мениджъри на местно ниво. Според Дафина Дамянова, над 80% от чуждите фирми в България са с чужд мениджър, кето би било добре да се промени в посока на увеличаване участието на българи във висшето управление. Повишаването на качествата и уменията на българските мениджъри и предприемачи чрез МВА обучение ще спомогне и за увеличаването на стойността на България като дестинация за привличане на чужди капитали, заяви Дамянова. Специализираното образование по мениджмънт допринася значително за повишаване на участието на българи във висшето управленско ниво на чуждестранните фирми, тъй като чуждите инвеститори предпочитат да се доверят на мениджър с МВА степен, защото: „МВА програмата дава един общ език на общуване и разбиране. Начинът на възприятие на хората, които за завършили такава програма е специфичен, те говорят на един език с работодателите и инвеститорите и това прави много по-лесно заместването на чужденеца с българин. Доверието е много важно,” сподели Мария Темелкова от Менпауър България. Тя добави, че търсене на мениджъри с МВА степен в България има, като фокусът е върху резултатността и продуктивността.

Професор Кристос Гроуз от International Hellenic University представи основните ползи от МВА обучението. Въпреки че един мениджър може да има успешна кариера и без МВА образование, все пак МВА е основен инструмент за развитие на кариерата, каза Гроуз. „МВА те учи да мислиш като бизнесмен, развива способностите за решаване на проблеми и дава добро общо образование във всички области на мениджмънта, така че да не може да бъдеш подведен от колеги, които са тесни специалисти в определена област.” Според професор Гроуз, тези, които трябва да инвестират време и усилия в професионално обучение по мениджмънт, са тези, които търсят промяна в кариерата, тези които желаят да изградят и/или доразвият лидерските си умения, а също и мениджърите, които работят в сектори и компании, които изискват растеж. Мениджърски опит от поне 3 години е необходимо условие за записване в МВА програма, тъй като той дава база за развитие и за извличане на взаимни ползи от общуването с други мениджъри в програмата. Хората без управленски опит, тези без амбиции за мениджърска кариера, а също и тези, които желаят тясна специализация в определена област, не са подходящи за МВА, добави Гроуз.

Access MBA подпомага МВА кандидатите с консултации така че да могат да изберат правилната МВА програма в правилния момент. В събитията, които компанията организира ежегодно в редица държави, се регистрират около 300-350 души. Сред тях се прави селекция и се подбират обикновено около 80-100 сериозни кандидати, които имат възможност за личен разговор с представители на акредитирани бизнес училища от цял свят, така че да научат повече за предлаганите от тях програми и да намерят най-доброто за собствените си нужди и амбиции. Access MBA Tour за България ще се проведе на 23.04.2012 г. в хотел Шератон, София, за шеста поредна година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com