Абсурдно оправдание на Искров за КТБ - законът връзвал ръцете на БНБ

34998
Абсурдно оправдание на Искров за КТБ - законът връзвал ръцете на БНБ
Снимка: БГНЕС

БНБ не може сама да оздрави и да отвори Корпоративна търговска банка (КТБ) според сега действащите закони. Правим всичко, което ни позволява закона, казва гуверньорът на Централната банка Иван Искров в отворено писмо към лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Явно обаче „всичко възможно” изключва отваряне на КТБ по думите на Искров.

Гуверньорът защити твърдението си за КТБ и с проявеното желание от Държавния резервен фонд на Султаната Оман и на сегашните акционери в банката, представлявани от ЕПИК (EPIC) – пак Оманския фонд, „Бромак” на Цветан Василев и ВТБ Капитал. В писмото на ЕПИК се казвало, че евентуалните бъдещи акционери искат държавна помощ, за да стабилизират КТБ.

Цветан Василев действа с Оманския фонд за КТБ

"Спасителите" на Корпоративна търговска банка (КТБ), които са представяни от консултантите от ЕПИК (EPIC), всъщност са водени от досега...

Управителят на БНБ отвърна и на Борисов, като индиректно го обвини, че сам не е подкрепил инициативата на Централната банка за специален закон с КТБ. Искров намеква, че ако е бил приет такъв закон, сега БНБ е щяла да действа по друг начин. Ето и точните му думи: „Прав сте, има такова усещане и неговото начало бе моментът, в който водещите парламентарни партии в 42-ото НС не постигнаха съгласие за подкрепа на предложения от БНБ и правителството законодателен подход на срещата при президента Плевнелиев на 14 юли т.г. И то въпреки, че този законопроект бе подробно обсъден с експерти на трите водещи парламентарни партии. Вие самият (бел. ред. - Бойко Борисов) присъствахте на тази среща и сте лично запознат с дискусията и изразените позиции от всеки един от присъстващите на срещата. От този момент единствената възможност за БНБ бе да продължи своята работа в ограничените рамки на съществуващото законодателство. Както става все по-ясно на цялото общество, действащото законодателство предоставя твърде ограничени възможности на централната банка – възможности, които са далеч под традиционно високите обществени очаквания към БНБ.

Искров се оправда със сроковете по отношение на КТБ – още на 31 юли БНБ е казала, че одиторите ще вършат работата си в КТБ до 20 октомври. Гуверньорът не обелва и дума за първоначално оповестения срок да се отвори банката – 21 юли. А и ЕПИК искали пълна информация от финалния доклад на одиторите, както и "дю дилижънс".

За финал Иван Искров изказва съжаление, че напоследък непредвидимостта по отношение на КТБ се засилва. Затова били виновни политици и експерти с непремерени изказвания, преследващи частни интереси.

Пълният текст на писмото на Искров можете да прочетете ТУК.

Сашо Дончев: Влоговете над 100 хил. евро в КТБ могат да се възстановят наполовина

Между 50 и 80% от влоговете над 100 хил. евро в КТБ т.е. тези, които не се гарантират по закон, могат да бъдат възстановени към днешна ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com