AES към НЕК: Платете ни, за да платим на "Мини Марица" и да има по-евтин ток

7003
AES към НЕК: Платете ни, за да платим на "Мини Марица" и да има по-евтин ток

Възможността една от американските централи в лицето на ТЕЦ “ЕЙ И ЕС Гълъбово” да свали цената за разполагаемост и с това и цената, която България плаща за произведения от ТЕЦ-а ток, зависи изцяло от НЕК. Това се казва в официално съобщение на инвеститора AES България.

След като AES България получи пълното плащане на просрочените задължения от НЕК ще покрие веднага задълженията си към "Мини Марица Изток", казват от AES. Именно покриването на задълженията към "Мини Марица Изток" е условие, за да може намалената цена за разполагаемост да влезе в сила. Споразумението е за 14% по-ниска цена.

Потребители успяха да осъдят едно от ЕРП-тата

Върховният касационен съд (ВКС) потвърди, че електроразпределителното дружество "Чешки енергетични заводи България" АД незаконосъобразн...

Припомняме, че принципното споразумение за намаляване на цената на разполагаемост на т.нар. американски централи касае и "Контур Глобал Марица Изток 3". На 14-ти август компанията подписа споразумение относно понижението на цената за разполагане - със 17%. Тогава от компанията посочиха, че "единственото изключително важно действие, необходимо, за да влезе подписаното изменение в сила, е НЕК да осигури нужните средства, за да изплати натрупаните си дългове към "Контур Глобал Марица Изток 3". В момента, в който това се направи, намалението на цената ще влезе в сила, уточниха от "КонтурГлобал". В момента НЕК дължи на "Контур Глобал Марица Изток 3" 388 млн. лева, а централата от своя страна има задължения към “Мини Марица Изток” в размер на 189 млн. лева. Изплащането на дълга към мините ще бъде извършено от "Контур Глобал Марица Изток 3" едновременно с получаването на дължимите от НЕК суми, посочват от компанията.

Какъв е размерът на задълженията на НЕК към AES и на AES към "Мини Марица Изток" - научете в Expert.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика