АБВ: Сезираме ЕК, ако има споразумение за седми блок на Козлодуй

20750
АБВ: Сезираме ЕК, ако има споразумение за седми блок на Козлодуй
Снимка: АБВ

Остро възразяваме срещу подписването на акционерното споразумение с Westinghouse, с което се дава зелена светлина за изграждането на VII блок на АЕЦ "Козлодуй". Това заявява в своя официална позиция АБВ.

От партията предупреждават, че, по тяхно мнение, подписването на договор с Westinghouse заобикаля правилата за обществени поръчки, предпоставя изпълнителя на проекта, включително в неговата проучвателна част и не отговаря на правилата, възприети в ЕС. АБВ ще сезира ЕК за порочната процедура, по която правителството на Пламен Орешарски позволи сключването на този договор.

Стойнев за VII блок на Козлодуй: Не сме договорили най-важните неща

Това според специалистите е най-сигурният реактор. Със сигурността на хората компромис не може да се прави. Ние не сме договорили най-в...

С това свое действие правителството за пореден път показа, че заменя прозрачните процедури за защита на българския икономически интерес с договорки и зависимости от отделни корпоративни играчи, посочва АБВ. Ядрената енергетика в България има бъдеще, но правителството първо трябваше да даде отговор за съдбата и бъдещето на проекта „Белене”, където страната ни рискува да загуби огромни средства, смята АБВ.

Процедурите по изграждане на нов блок на АЕЦ "Козлодуй" биха могли да започнат, но след като е ясно какво ще се прави в областта на ядрената енергетика през следващите години и при спазване на много ясни процедури, включително съобразени с правото на ЕС, казват от партията на Първанов.

Подписването на договора трябва да стане днес, като това призна лично главният изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов във вечерните новини на БНТ. Генов обаче не обели дума по въпроса преди това, когато куп журналисти го притиснаха пред сградата на БЕХ заради информация за "спешна среща" в холдинга. Тогава, докато буквално бягаше от ресорните журналисти, той само повтаряше: "Нямам какво да ви кажа".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика