80% от финансовите корекции по оперативните програми са за нарушения при възлагането на поръчките

15620
80% от финансовите корекции по оперативните програми са за нарушения при възлагането на поръчките
Снимка: Thinkstock

По оперативните програми, действащи в България, са се налагали финансови корекции в огромен размер, като причината за 80% от тях са били нарушения при възлагането на обществените поръчки. Това стана ясно на кръгла маса, организирана от вицепремиерът по управлението на средствата от Европейския съюз Илияна Цанова, предаде БГНЕС.

По думите на Цанова България е понесла финансови корекции по оперативните програми в размер на общо 166 млн.лв. Тази сума представлява 1,9 % от изплатената финансова помощ към същата дата. Над три четвърти от стойността на всички финансови корекции са наложени по ОП "Околна среда" (ОПОС )и ОП "Регионално развитие" (ОПРР). Те са в размер на 91,7 млн. лв. по ОПОС и 36,3 млн. лв. по ОПРР.

Няма да има загубени пари по ОП "Транспорт", най-много пренасочени, уверява Ангелкова

Няма да толерирам никакви незаконни действия в системата на транспорта. Това заяви служебният министър на транспорта, информационните...

11% от финансовите корекции на общините по ОПРР са вследствие на нарушения, свързани с устойчивостта на инвестицията и използването й по предназначение. По останалите оперативни програми, общините нямат финансови корекции във връзка с устойчивостта или делът им е пренебрежимо малък. При всички оперативни програми с изключение на ОПОС преобладаващата част от финансовите корекции са наложени във връзка с регистрирани нередности след плащане на БФП.

Според министър Цанова трябва да бъдат небелязани четири мерки за ограничаване на финансовите корекции. Какви са те, както и още подробности по темата, прочетете в Expert.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика