50 на сто от туристите, които посещават България, са от ЕС

19101
50 на сто от туристите, които посещават България, са от ЕС
Снимка: Община Несебър

Половината от туристите, които избират България за своята почивка, идват от страни-членки на Европейския съюз. Oт близо 4 045 000 туристи, дошли до месец юни в България, над 2 400 000 са от ЕС. Това съобщи зам.-министърът на икономиката с ресор туризъм Бранимир Ботев пред БНТ.

"Това е изключително добър показател за България, защото това означава обърнат тренд”, каза още Ботев и добави, че страната ни успява да диверсифицира пазарите си.

Отчитаме 6,7% ръст на чуждите туристи

До края на юли ръстът на чуждестранните туристи, посетили България, е 6,7 процента в сравнение със същия период на миналата година, съо...

По думите му спадът в туризма е пренебрежително малък и той е най-вече при туристите от Украйна и Великобритания. Така той противоречи на коментарите на редица хотелиери и ресторантьори по морето, които заявиха, ча тази година сезонът е бил изключително слаб и липсата на туристи се е усетила сериозно.

Ботев обясни, че в стратегията, която е била приета от предходното правителство до 2030 г, ключовата дума е „диверсификация”.

„Ето я диверсификацията – ние имаме море, планина, това е зелен туризъм през лятото и зимни спортове през зимата, минерални води за СПА и уелнес туризъм, великолепно културно-историческо наследство, с огромен потенциал за културно-исторически туризъм, и екотуризъм заради съхранената природа”, посочи той и допълни, че за последната година до месец юни туризмът е внесъл над 1 милиард и 74 милиона евро, а спадът е около 6,7 %.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика