32-ма безработни се борят за едно място

13885
32-ма безработни се борят за едно място
Снимка: БГНЕС

Средно по 32-ма безработни се борят за едно свободно място, обявено от бизнеса. По последни данни на Агенцията по заетостта (АЗ) през февруари регистрираните в бюрата по труда са били 400 943 души, а заявените от бизнеса места са били 12 460.

В много от регионите обаче търсещите заетост нямат нужната квалификация и затова не могат да се реализират на пазара на труда с години. Най-ожесточена е конкуренцията в Кърджали, където на една свободна позиция се падат по 71 търсещи препитание, отбелязва "Монитор". Най-нужните кадри в града са в сферата на преработващата промишленост, образованието, търговията и здравеопазването. Във Врачанския регион всеки пети е без препитание, а за едно свободно място се борят 69 човека. Най-високата безработица обаче остава в най-бедния град в страната – Видин, където 23,3% от населението е без препитание. Към началото на месец април в областната дирекция по труда в дунавския град са подадени заявки за 37 свободни работни места. "Надявам се към средата на месеца да има повече заявени места", заяви за "Монитор" директорът на бюрото по труда Милчо Цоков. За Северозапада най-големият работодател е държавата, която осигурява временна заетост на населението в региона. За постоянна заетост най-търсени са медицинските сестри, учителите, шивачките и служителите в преработващата промишленост.

Най-малка е конкуренцията в София, където за едно работно място се борят средно 13 човека. През февруари регистрираните в столичните бюра по труда са били 22 762, а заявените свободни позиции 1753. За разлика от провинцията, където се търсят предимно кадри за преработващата промишленост и хотелиерството, в София най-голям глад има за финансисти, застрахователи, продавачи и брокери на недвижими имоти.

"В София има много свободни позиции и ако някой не може да си намери работа тук, то ще е заради незнанието на чужди езици", обясни специалистът по подбор на персонала Ивелина Христова. В района около столицата за работно място се борят средно по 28 човека. "Безработицата в София-област също ще намалява, защото все повече фирми изместват логистиката си край големия град", прогнозира още Христова.

Безработицата все още не пада под 12%

Безработицата в страната продължава да е на ниво от 12,2%. Това сочат данни на Агенцията на заетостта. През третия месец на годината 22...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика