1,8 млрд. лв. са получили земеделците от субсидии

7593
1,8 млрд. лв. са получили земеделците от субсидии
Снимка: БГНЕС

Над 1,8 млрд. лв. са субсидиите, изплатени на земеделците тази година. Това съобщи министърът на земеделието Десислава Танева по време на бизнес-форум посветен на новата програма за селските райони, предаде БНР. Днес е последният ден, в който фермерите получават субсидиите си.

До края на август България ще поиска от Брюксел първото изменение на новата Програма за развитие на селските райони. Целта е да се дадат шансове на повече фермери да направят инвестиции в хидромелиорации. Това обаче ще стане едва след анализ на доклада, в който Световната банка обследва напоителните системи у нас, уточни министър Танева.

Производителите на билки ще могат да кандидатстват по ПРСР, съобщи Танева

През есента производителите на билки ще могат да кандидатстват по мярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопанс...

Пред участниците в бизнес-форума директорът на фонд "Земеделие" Румен Порожанов съобщи, че през второто полугодие на тази година фондът ще трябва да разплати над един милиард лева по старата програма.

Има огромен интерес към усвояване на европарите, но не винаги този интерес е здравословен, каза Порожанов. Той даде пример с одобряваните в миналото проекти за фотоволтаични централи, които по никакъв начин не са допринесли за развитие на селата."Целта е в новия програмен период да се избегнат всички лоши практики от предишния", подчерта Порожанов.

Първата отворена мярка от новата програма - тази за инвестиции, е получила заявления, които четири пъти надвишават бюджета й, уточниха от агроведомството.

 

Очаква се реколта до 4,5 млн. тона пшеница към средата на юни

Съгласно обследванията, които са редовни, годишни, на областните дирекции „Земеделие”, към средата на юни тази година очакв...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика