12 от най-големите банки в света искат да кредитират БЕХ

5515
12 от най-големите банки в света искат да кредитират БЕХ
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Дванаседет от най-големите банки в света са изявили желание да кредитират Българския енергиен холдинг (БЕХ) за разплащане на дълговете в енергетиката. Това стана ясно от думите на министъра на енергетиката Теменужка Петкова пред журналисти, предаде БГНЕС.

В момента тече двуетапна процедурата. Първият етап бил свързан с това да се направи преглед на административните условия, на които тези банки трябва да отговарят. "Явиха се 12 от най-големите банки в света. Не мога да кажа конкретни имена, защото върви вторият етап на процедурата, която е свързана точно с подаване на обвързващи оферти. До 27 октомври очаквам да приключи процедурата. Към настоящият момент няма още подадени обвързващи оферти”, посочи енергийният министър.

Борисов светна лампичката, има ли кой да се усети?

Интересни неща се случват напоследък, уважаеми читатели. Интересни, но минаващи в десета глуха като коментари и анализи в нашенския мед...

Припомняме, че кредитният ресурс е за издължаване на Националната електрическа компания (НЕК) към американските централи в Маришкия басейн. Синдикалният заем се планира да бъде в размер на 1 млрд. лв. Двете американски централи у нас са ТЕЦ “ЕЙ И ЕС Гълъбово” и „КонтурГлобал Марица Изток 3“. Преди време българските власти се съгласиха да изплатят забавени плащания към тях за около 800 млн. лева до края на юни тази година. Това беше част от споразумението за намаляване на цената на електроенергията, която произвеждат двете топлоцентрали.

Енергийната система е подсигурена, каза още Петкова във връзка с това дали е застрашен отоплителният сезон. "Имахме 2 заседания, създадох и веднага работна група, която да се занимае с темата, която колегите от мините повдигнаха. Направили сме пълен анализ на енергийната система и баланс, и риск за енергийната система няма. Всички мерки са предприети”, увери Петкова. 

Запитана дали има опасност “Мини Марица Изток” да спрат работа, предвид финансовите си проблеми, тя заяви, че финансовото състояние в сектор енергетика "не е от вчера". "Това са проблеми, трупани с години. Мерките, които правителството предприема са насочени изцяло към това да бъде преодолян финансовият дисбаланс в системата. Поради това, че НЕК е единствен купувач и обществен доставчик има законови ангажименти, които са определени по закон и в рамките на дългосрочните договори, така че да изкупува енергията на по-високи цени и да я продава на по-ниски. Това води до дефицит в системата и нарушава възможността за разплащане на задълженията в рамките на цялата система”, каза Петкова.

Тя допълни, че двете американски централи дължат близо 350 млн. на мините, Брикел им дължи 50 млн., а ТЕЦ 2 им дължи близо 60 млн. лв. „Междуфирмената задлъжнялост е много сериозен проблем в системата. Това, което ще се случи със заема, който БЕХ ще изтегли е на практика в системата да влезе свеж ресурс и тези 350 млн. лв. да могат да отидат в мините, да позволяват да изпълнят инвестиционната си програма, да се изплатят с доставчици. Взели сме всички мерки, за да не стига до такива финансови затруднения в мините”, увери Петкова. 

Прокопиев нападна Домусчиев, видя турски интерес за Мариците

От седем-осем години енергетиката е най-благодатната тема за политическа спекулация. По тази линия минават много от инструментите за ст...

Относно нови стачки на работодателите, заради цената на тока, Петкова заяви, че има постоянен диалог с бизнеса. „Това, което се изисква от правителството и е в рамките на нашите компетентности, сме го направили. Вчера бизнеса проведе среща с КЕВР. Тя е органът, който определя цената на ел. енергия. Иван Иванов е обяснил къде се намират буферите в системата и от къде може да бъде направено намаление на цената „задължение към обществото” и това е от намалената цена на газа. Това са буферите, които председателят на КЕВР, е посочил”, информира Петкова. 

Тя заяви още, че 30 ноември е срокът, когато НЕК трябва да се разплати с двете американски централи и се надява да го спазим.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com