1% от българите могат сами да определят работното си време

12139
1% от българите могат сами да определят работното си време
Снимка: Thinkstock

Около 24 000 българи или 1% от заетото население у нас имат възможност сами да определят работното си време. Това сочат данни на НСИ, цитирани от БТА.

Хората, които имат фиксирано начало и край на работното си време у нас, са около 2,4 млн. души. Работещите на гъвкаво работно време с определен брой дни - за седмица, месец или друг период от време - са близо 50 000. Без фиксирано начало и край на работния ден, но с точно определен брой часове работят около 95 000 българи.

Около 900 българи са започнали работа в ЕС през първото полугодие

Около 900 души са били одобрени за започване на работа в страни-членки на ЕС през първата половина на 2014 г. със съдействието на Агенц...

Според националната статистика у нас не се събират данни за лицата, които практикуват т. нар. мобилен бизнес, тоест, организират работата си от дома, вместо от офиса и срещу това получават заплащане. "Работата на бъдещето", както все повече анализатори наричат мобилният бизнес, набира все повече популярност в световен мащаб. 

Мобилният бизнес набира все повече популярност и все повече работодатели насърчават служителите си и им позволяват да работят извън офиса, сочи проучване. Близо 86% от изследваните организации имат стратегия за подкрепа на дистанционна работа, а останалите 14% ще развият този формат до една година. 

Изследването също така отбеляза увеличение на производителността на служителите чрез дистанционната работа и оценка на този растеж от порядъка на 10 до 30%. По данни на световно известна международна компания, която се занимава с доставката на търговски недвижими имоти, почти половината от професионалисти в този бранш, в голяма част от времето си, работят дистанционно. Над 60% от хората по света са сигурни, че не е задължително да бъдат в офиса, за да бъдат продуктивни и ефективни в работата. 

 

Презентеизмът - новият вид работохолизъм

Да работиш извънредно, през отпуската, независимо от това, че си болен – всичко това се нарича презентеизъм. Защо това състояние ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика