1 млрд. лв. повече е външният дълг през май на годишна база

6283
1 млрд. лв. повече е външният дълг през май на годишна база
Снимка: Gettyimages

С близо 1 млрд. евро се е увеличил брутният външен дълг през май спрямо същия месец на миналата година. Това показват изнесените днес данни на Българска народна банка (БНБ), предаде Expert.bg

Най-голям е годишният ръст при държавния дълг, който е нараснал с повече от 2,9 млрд. евро. Ръст има както към края на годината, така и към месец май миналата година. 

Външният дълг намалява на тримесечна, но расте на годишна база

Брутният външен дълг намалява с близо 386,9 млн. евро или 1% от брутния вътрешен продукт (БВП) за първите три месеца на тази година, д...

Основна причина за нарастването е тройната облигационна емисия, емитирана през март на международните пазари. С част от нея бяха покрити краткосрочните заеми от края на миналата година, изтеглени заради изпадната в несъстоятелност Корпоративна търговска банка (КТБ) и сътресенията в банковата система. Държавният външен дълг е повече от 6,3 млрд. евро. 

При задълженията на банките и "други сектори" се наблюдава намаляване на външния дълг, като в банковия сектор за година спадът е с 1,7 млрд. евро и в момента е малко над 4 млрд. евро. Вътрешнофирменото кредитиране също намалява. 

Общо брутният външен дълг е малко над 38 млрд. евро, което е с близо 1 млрд. евро повече спрямо година по-рано. Спрямо декември обаче има намаление от 1,5 млрд. евро.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика